Gå till innehåll
Vänersborgs Ryttarförening
Vänersborgs Ryttarförening

Publicerad: 2023-10-31

Senast uppdaterad: 2023-11-01

Författare: Administratör 2 Vrf

Amanda Robertsson, ridlärare

Amanda, vår instruktör med bred och mångsidig erfarenhet och kompetens!

Vår ridinstruktör Amanda har lång och gedigen utbildning och erfarenhet av hästar. Under hennes 30 åriga yrkesliv har Amanda fyllt på med olika utbildningar.

Amandas utbildningsbana startade med första hästskötarkursen vidare till VULK (vuxen ungdomsledarutbildning. Hon har hästskötarexamen, gått RIK vilket innebär en ett-årig ridinstruktörs utbildning och dessa utbildningar har hon gått på Sveriges hästutbildningscentrum Strömsholm. Vidare läste hon företagande med häst på BYS, Biologiska yrkeshögskolan, 2 år i Skara. Alla utbildningar har innehållit mängder med kunskap, inte minst mängder med teori och ridning på många olika hästar.

Utöver ridinstruktörsutbildningen har Amanda också erfarenhet av ”Integrerad ridkonst”. Vad är då det?

– Man arbetar hästen från marken, vid hand, t.ex, långtygling där man arbetar hästen gåendes vid dess sida eller rakriktande longering, berättar Amanda.

En annan utbildningsform som Amanda har tagit till sig är T-team och T-touch där fokus ligger på olika beröringstekniker med hästmassage och olika markövningar för att utveckla kontakten med hästen.

Första hästjobbet var på Mallorca, Club Hipico C´an Paulino. Därefter har Amanda arbetat på två andra ridskolor innan hon började på VRF. 2014 började Amanda arbeta på Vänersborgs ryttarförening som ridinstruktör. Först var det lördagslektioner som hon kombinerade med andra uppdrag. Idag arbetar Amanda enbart i vår förening och har lektioner på ponny mån, tis och fre, med allt från nybörjargrupper till mer erfarna ponnyryttare. Amanda håller också privatlektioner på ridskolans ponnyer och hästar.

- Det bästa med att få undervisa ridelever på ponny är att snabbt kunna följa ryttarutvecklingen. Det blir så tydliga och synliga utvecklingssteg, berättar Amanda.

Utöver instruktörsjobbet arbetar hon med alla olika stallsysslor som finns på en ridanläggning. Amanda ser positivt på att möjligheten med varierade arbetsuppgifter.

Amanda berättar också att hon trivs jättebra med sina kollegor.

- Vi är kollegor, men också mer än bara arbetskamrater. Det är kul att träffas och jobba ihop, säger Amanda med övertygande röst.

På jobbet får också ”Ärtan” följa med. Det är en glad pudel som gärna jagar möss.

Hästintresset har funnits med sedan Amanda var ung och viljan att få en alldeles egen häst har varit stor. Amandas senaste häst kallades för Räkan och stod uppstallad på vår ridanläggning. Han var en vänlig, matglad och pigg häst som fanns vid hennes sida i många, många år.

När vi ber Amanda om ett extra värdefullt råd till alla ryttare tänker hon till ordentligt:

-Det måste vara det här med sitsen. Sitter du i balans, blir det så mycket lättare att kommunicera med hästen. Så jobba på det! säger Amanda med eftertryck.

Amanda

Besöksadress

Brätte 215

462 93 Vänersborg

Postadress

Brätte 215

462 93 Vänersborg

Kontakta oss

0521-189 00

info@vanersborgsryttarforening.com