Gå till innehåll
Vänersborgs Ryttarförening
Vänersborgs Ryttarförening

Publicerad: 2024-01-15

Senast uppdaterad: 2024-01-15

Författare: Administratör 2 Vrf

Sofia som haft hästarna varmt om hjärtat sedan hon var liten

Sofia Olsson är vår ridinstruktör som verkligen minns hur det var att få längta efter att få börja rida. Efter mycket tjat överraskade hennes mamma henne med ridhjälm en dag när hon blev hämtad hos sin dagmamma. Tillsammans åkte de sedan till ridskolan i Nöthult utanför Uddevalla.

- Det var kärlek till hästarna vid första ögonkastet, beskriver Sofia. Varje vecka åkte Sofia och hennes mamma från Ödeborg i Dalsland till ridskolan i Uddevalla och där erbjöds det också ridläger som Sofia minns väl.

Vid 13 års ålder bytte Sofia till Färgelanda Ridklubb och där fann hon sin första sköthäst, Roger som var en snäll och schysst bästa kompis. Tillsammans hittade de på mycket kul. Allteftersom började Sofia hjälpa en tjej som hade hästen Müslie och Sofia följde med och hjälpte till när ägaren tävlade i hoppning.

2004 köpte hon sin egna häst ”Ådalens Weineflakyrex” som kallades för Kyrex. Han var en stor häst på 175 cm hög. Sofia berättar att hennes föräldrar alltid stöttade henne i ridningen, men egen häst det fick hon bekosta själv och först köpa när hon hade jobb och tjänade egna pengar. I början tävlade Sofia och Kyrex i hoppning, men det övergick så småningom till dressyr.

- Han var lite möteskygg, så man kunde inte rida med en massa andra ekipage omkring honom. Det blev bättre med åren, beskriver Sofia.

Kyrex var uppstallad på Brätte i det äldsta stallet som vi idag använder som karantänstall. När föreningens medlemsstall blev klart fick Kyrex flytta in i det och där var de kvar ett tag. När Kyrex blev gammal och Sofia var tvungen att ta bort honom bestämde hon sig för att hon var klar med det här med hästar och hon köpte sig en mountinbike. Det blev många mil på mountainbiken. Att cykla i skogen har Sofia verkligen gjort, till och med så långt så att hon kört Cykelvasan två gånger. Men kärleken till hästar fanns ju där i bakgrunden så nog hittade hon allt tillbaka till hästarna.

Sofia har arbetat på Brätte under flera omgångar kombinerat med andra arbetsplatser. Det började en gång med APL, arbetsplatslärande som övergick till timanställning. Hon är utbildad med ungdomsledarkurs, har gått både basutbildning och ridledarkursen-RIK 0.

Nu jobbar Sofia enbart på Brätte ridskola och hennes arbetsuppgifter består av olika stallsysslor av alla slag och hon är instruktör två dagar i veckan för ponnygrupper.

- Jag gillar att det är så varierat arbete och ingen dag är den andra lik, säger Sofia. Jag tycker om att se eleverna utvecklas. Det är extra speciellt när man ser ett leende från någon som kanske inte riktigt tror att den kan. Det värmer i hjärtat när man ser någon lyckas.

Sofia beskriver också att hon upplever att de är ett jättebra team.

– Jag trivs med mina kollegor och vi har roligt ihop, både de med två och fyra ben, säger Sofia med ett leende.

På frågan om vad hon vill skicka med för råd till oss ryttare uppmanar hon oss att ha roligt med hästen och att stressa ner när vi kommer till stallet.

– Det gäller att vara i nuet med hästen och det är bra att ta sig tiden och vara och pyssla om hästen. Kan man vara ödmjuk mot hästen så går det mycket bättre. Dessutom tycker jag att det är viktigt med sitsen. Sitter man i balans så har man mycket lättare att kommunicera med hästen, menar Sofia.

Sofia, ridinstruktör

Besöksadress

Brätte 215

462 93 Vänersborg

Postadress

Brätte 215

462 93 Vänersborg

Kontakta oss

0521-189 00

info@vanersborgsryttarforening.com